MAYA – recenzie

A fost „Omul-fluture“, acum a venit „Maya“.

Universul creat de Teodora Matei și Lucian Dragoș Bogdan m-a încântat de la primul volum și m-a adus la literatura română. Cu volumul noi, despre care aveam niște așteptări măricuțe, continuă să o facă.

Iar prin așteptări măricuțe, vreau să spun mari de tot, așteptări pe care cei doi autori le-au depășit cu mult. Nu mi-a plăcut la fel de mult ca primul volum, ci mai mult.

A fost plăcut să reîntâlnesc personajele din „Omul-fluture“ și să le urmăresc poveștile, dar și să întâlnesc altele noi, Kwanza fiind exemplul cel mai potrivit.

O să încep cu început că doar așa se începe în general: se vede clar că stilul celor doi s-a îmbunătățit și a evoluat, a devenit mai rafinat, mai atent, mai complex. Nu știu dacă pur și simplu s-au implicat mai mult ca în primul volum, sau pentru că au reușit să se înțeleagă mai bine unul pe altul și au reușit să formeze o simbioză de patru mâini, dar „Maya“ mi-a părut mai ușor de citit și mai atrăgătoare (posibil să fi fost și mega-hype-ul meu). Și dacă în primul volum îți cam puteai da seama cine a avut o influență mai mare pe un capitol, acum abia dacă reușești să deosebești concret două paragrafe.

Cum au spus și Teodora la lansare, cartea are mai mult „romance“, dar, sincer, mie mi s-a părut că merge chiar mai departe de simplu „romance“. Relația dintre Oliver și Dana evoluează spre noi teritorii, apoi ajungi să înțelegi motivațiile din spatele personajelor și lucrurile capătă altă perspectivă. Urmează clasica răsturnare de situație și hopurile din drumul celor doi, atât pe plan personal cât și profesional, toate conturate din perspectivele celor doi.

Asta este unul dintre lucrurile care m-au atras mai mult la „Maya“: faptul că au descris mai mult trăirile personajelor, motivațiile fiecăruia, nevoile, dorințele etc. Apoi mai sunt vechile personaje cu povestea lăsată cam în pom la sfârșitul volumului 1, care acum continuă și se dezvoltă, îmbinându-se cu cele ale lui Oliver, Danei sau Lucas.

Tot la lansare și parcă tot Teodora spunea că au primit mesaje că cititori nu o suportă pe Dana, dar, acum că-i înțeleg cât de cât povestea, comportamentul ei devine oarecum tipar și nu tocmai.

Contrar a ceea se s-ar putea crede, „Maya“ nu este nici varză, nici ghiveci de genuri, este un cyberpunk cu esență polițistă care adaugă romance. Toate acestea se împletesc și preiau influențe din multe părți aruncând ici-colea câte o conspirație guvernamentală, o poveste de răzbunare, un puzzle, un mister într-un mister și așa mai departe, construind nu o lume plauzibilă și ciudată, ci niște oameni cu un mic sau mare ceva special al lor, care trăiesc în acea lume. Nu ajungi să experimentezi lumea lor în sine, ci ajungi să-i experimentezi pe ei în acel univers.

Kwanza, că de el nu am zis nimic, este unul dintre noile personaje pe care-l urmărim. Apare de nicăieri și nu pot să spun că evoluează per se, dar totuși are o dezvoltare interesantă, nu doar prin cum este expus, ci și prin ceea ce este și reprezintă. Cea mai șocantă parte a poveștii lui, în opinia mea, este întâlnirea cu Lucas.

Până și Luigi își face apariția, îl suspectezi, apoi nu pentru că Mike sună mai bine, apoi nici el, și te tot învârți și nu pricepi nimic până la final, dar Luigi e acolo.

14459790_1141679559211238_641889921_n

În concluzie, „Maya“, continuă și se ridică peste „Omul-fluture“, îmbinând poveștile unor personaje construite complex (mai complex) cu care poți să te identifici sau să empatizezi ușor, pe care ajungi să le îndrăgești sau să le urăști, după caz.

Mă bucur că am avut ocazia să citesc aceste povești, că până la urmă, sunt mai multe povești care se îmbină și se interconectează formând o parte dintr-o poveste mai mare.

P.S.: Eu unul nu credeam că o întâlnire întâmplătoare chiar ne va aduce acolo și aici.

Un comentariu la „MAYA – recenzie

  1. Pingback: Retrospectivă #1 | Catharsis Writing

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s