Diverse: evenimente, realizări, planuri

Și uite că mai apuc și eu să scriu pe blog cum trebuie. A fost o perioadă plină și cam agitată și nu prea s-au pupat niște chestii, dar de vineri merge din bine în mai bine.

Deci, (ah! ce-mi place să încep un articol cu deci) nici nu știu de unde să încep, nu de alta, dar a trecut ceva timp și s-au tot adunat: avem lansări viitoare și trecute, evenimente mari, întâlniri, cursuri, conferințe, planuri, oportunități, așa că, fără să supăr pe cineva, le aștern aici cum îmi vin la mână, din aducere aminte.

Alex Lamba a lansat un nou roman, despre care o să scriem la Blogosfera SF&F. Aș vrea să vă povestesc mai mult acum, dar nu prea pot. Spun doar atât: time-travel atât de bine gândit că mi-a dat cu virgulă. Daniel Timariu aduce un nou roman urban-fantasy pe care abia aștept să pun mâna. Lucian Dragoș-Bogdan vine cu o Frontieră nouă. Cătălina Fometici (pe care o să spun de pe acum că nu am citit-o până acum) mi-a fost lăudată și pare să promită, deci sunt curios. Și Cezarina Anghilac se regăsește pe lista mea de lectură pentru următoarea perioadă. Mircea M. Țara vine cu dragoni, deci, cumva deja sunt convins. Și mai e Ciprian Mitoceanu cu amendamentul său; mi-a fost și el lăudat, mai ales în ultimele zile și, aflând câte puțin despre ce conține cartea, sunt chiar foarte curios. (Prea mult curios, nu? Știu, știu, dar cuvânt mai bun nu prea am. Sunt curios, că doar asta e firea umană…)

Am început cursurile de scriere creativă de la FSAS, coordonate de Bogdan Hrib, Adina Speteanu și Dănuț Ungureanu. Lucrurile au început să miște tot mai bine și se tot ivesc oportunități. Aparent, o idee venită în miez de noapte, ciudată, trasă de păr, nu a sunat chiar așa de rău. Hop-țop cu ea după mine și uite că ceea ce credeam că o să fie un proiect de viitor, departe, peste ani, s-ar putea să se materializeze într-o poveste măricică. Asta se întâmplă când se dă la tine o idee și ajungi repede la dragoste cu năbădăi, cum zicea și Dănuț. Nu doar că am găsit idei, dar am și reușit să mă apuc de treabă cum trebuie la un sefeu și un thriller (poate, poate iese ceva). Am întâlnit și niște oameni cu multe idei chiar captivante. Cu alte cuvinte, dacă ar scrie o carte sau o poveste plecând de la ele, pe multe le-aș citi (nu prea mă atrage romance-ul, nu pot să-l citesc, nu-i de mine, dar sunt câteva acolo care chiar sună bine).

Am ajuns și la întâlnirea bloggerilor de carte din București (B3), inițiativă pornită de Georgiana de la Jurnalul unei cititoare. Am fost o grămadă. Nu, pe bune, abia am avut loc la Epic (mulțumim de găzduire!). Câteva păreri găsiți aici, aici, aici. Nu o să mai reiau ce au spus ei deja, dar o să spun și eu două vorbe:

  1. Le dau dreptate editurilor care nu vor să dea cărți bloggerilor pe moca pentru o recenzie (mai ales celor care sunt mici și neexperimentați sau celor care nu știe să scrie). Ei ies în pierdere cu niște bani până la urmă și sunt o grămadă de probleme de logistică ce trebuie avute în vedere. Eu o să mă rezum la: nu cer cărți, mi le iau singur, după posibilități; dacă editura/autorul/altcineva îmi oferă un exemplar îl accept; nu o să scriu o super recenzie pupincuristă pentru o carte moca, mai ales dacă nu-mi place și nu vreau să mă leg de o carte pe care nu pot s-o termin pentru că nu se pupă cu gusturile mele.
  2. Haters gonna hate, hacklers gonna hackle. Ciumpalacu (nu pot să-i spun altfel pentru că sunt mai din topor și nu consider că trebuie să mai încerc să tratez cu respect pe cineva care nu știe ce e ăla respect) vlogger care nu se putea abține să nu comenteze pe lângă subiect la fiecare 5 minute chiar a fost enervant, dar ușor de ignorat. Chiar am fost curios să văd ce-i de capul lui și am intrat pe canalul său… Nici măcar meh. Genul de hater care hate-uiește și căruia îi place să se audă vorbind. Mă rog, acum și eu sunt puțin hater
  3. Pirateria e o problemă, dar sunt și soluții.
  4. ARC-uri: o chestie despre care nu știam, dar care îmi surâde (asta dacă cineva de pe la vreo editură ar vrea să mă includă în asemenea planuri *hint hint*), dar nu neapărat toată cartea. O mostră, câteva capitole. Facem promovare și apoi o iau, după posibilități.

Per total a fost un eveniment reușit, unde am reușit să socializez cu niște oameni drăguți, am fost băgat în seamă, m-am băgat în discuții și așa mai departe. Eu, introvertit, am participat activ la o discuție de grup unde nu cunoșteam mai pe nimeni… poate doar din vedere. YAY! Plus, mi-am făcut niște contacte și am fost convins să cumpăr vreo 2-3 cărți. Asta că să nu mai vorbim de faptul că am putut să aud ce vor defapt editurile de la un blogger, ce se așteaptă de la o recenzie și așa mai departe. Cumva, nu au fost neapărat sfaturi concrete adresate cuiva, au fost păreri aruncate în discuții, dar mi-am luat notițe.

Am ajuns și la conferința cu Ernest Cline, organizată de Nemira. Cărțile lui erau pe listă, evident lăudate de cei cu care mai interacționam și, iată, acum le am pe amândouă. Mulțumesc, Georgiana! Ca să vă spun și vouă o părere, tipul e genul de geek, care a crescut cu Star Wars și Star Trek, care se joacă și face glume. Pare genul de autor care chiar ar ieși la o bere cu fanii. (Mică paranteză, din ce am cunoscut autori români până acum, mulți par genul care să iasă la bere cu fanii și mulți chiar o fac).

Ceva neașteptat mi s-a întâmplat: cineva m-a contactat din dorința de a-mi prezenta câteva povești. Încă nu am ajuns la ele, dar ajung și acolo. Apoi, și mai minunat, mi-a oferit un exemplar Ceasul Fantasmelor, de Oliviu Crâznic, altă carte la care voiam să ajung. Mulțumesc, Andrei!

Am început Regatul sufletelor pierdute de Ana-Maria Negrilă. Să spun despre volum că e o poveste complexă ar fi o afirmație mult prea modestă. Din păcate, a venit fix în perioada de stres cu ultimul examen, chiar de săptămâna trecută (să mă laud că l-am luat cu 10?), și nu am putut să mă dedic poveștii cum trebuie. Eu sunt genul de cititor lent, care stă să guste, să rumege și apoi să digere o poveste, deci, să fac fix aceste lucruri cu povestea ei și să stau și de învățat a fost prea mult. Soluția, am pus volumul pe pauză. L-am reluat și mi-am dat seama că m-am oprit fix înainte să înceapă acțiunea pe bune. Acum, luni și marți am fost plecat toată ziua, dar m-am întors. Recenzia o să vină pe blog în curând pentru că, deși voiam să încep să trimit și la reviste, asta vreau să fie doar a mea. O împart cu voi, dar nu vreau să am intermediari.

Nu am stat pe tușă chiar așa de rău. Am reușit să citesc printre picături (într-o seară de vineri când nu mai aveam chef să văd rinichi) Jocul lui Ender de Orson Scott Card, dar și Autor de unul singur de Dănuț Ungureanu. Amândouă merită o recenzie, cred, așa că sper ca zilele astea (știu, și mie mi s-a luat de atâtea planuri pentru zilele astea) să le pun aici.

Că tot ziceam de activități de vineri seara, povestea mea space-opera cu time-travel a început să se definească și ea frumușel. Acum, cred că o să încep să lucrez la ele în paralel și, ca să-mi fie mai ușor să fac referire la ele, vă spun și de titlurile de lucru: SF-ul se numește acum H.M.S. Zealous*, iar thrillerul, Cinci. Posibil să se mai schimbe, dar momentan e ok așa.

Am cam zis de ce am mai făcut, cam la ce lucrez, deci, să vorbim puțin și despre viitor, zic: VINE FF#6. Pentru mine, este primul Final Frontier, festival despre care am aflat cred că prin septembrie anul trecut. Mda… lipsa de cultură în ceea ce privește autorii români… *scuzeeee*. Ok, vine, vine, și? Cum și? Și vine, cu cărți, cu reviste, cu autori, cu povești, cu artiști, cu benzi desenate, cu Blogosfera SF&F și se lasă cu cumpărături, cu buzunare goale, cu mirosul de carte proaspăt ieșită din tipar, cu autografe, cu glumițe, cu poze și poate și cu două-trei contacte noi. Ieri, după ce m-am interesat de 2-3 chestii, am primit de la Crux un comunicat de presă (YAY) și l-am urcat pe blog. Azi sunt încă bucuros că, pentru micul meu hobby cu 70 și ceva de urmăritori (care până acum vreo 2 săptămâni erau în mare doar autorii cărților despre care am tot vorbit) a beneficiat de o asemenea recunoaștere. Ok, am mai avut un comunicat de la Tritonic, dar acum am două și poate, poate, până la anu’ pe vremea asta o să mai fie două.

Cam atât pe moment. Mă bucur că nu m-am ținut de hotărârea pe care o luasem acum vreo 2 luni: voiam să renunț la blog pentru că nu am timp să mă ocup de el suficient de mult și nu credeam că o să pot să împac facultatea, scrisul și blogul. Părea prea mult, dar, cumva, văd că parcă merge. Nu pe cât de bine mă așteptam, dar merge. (Toate ca toate, dar tot treburile academice vor rămâne pe primul loc, aici nu încape îndoială).

Acestea fiind zise, sper să nu supăr pe nimeni și sper să ne vedem la FF.

*am pus acea steluță mai sus pentru că H.M.S. Zealous vreau să fie povestea mea de început, la care vreau să lucrez singur până când o termin și apoi să o trimit unor 2-3 oameni mai apropiați și de încredere că-mi pot oferi o critică dură și sinceră, dacă vor dori acest lucru, evident. Ideea ar fi să testez apele și să aflu niște păreri de la cititori mai înrăiți ca mine. (dau o bere, că mai mult nu cred că o să pot).

Reclame

2 comentarii la „Diverse: evenimente, realizări, planuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s