Povestiri SF – Blogosfera SF&F

Ai… ai… ai… mă duare (da, am scris așa intenționat…) ok… asta e o recenzie negativă. Punct. Nu am ceva cu autorii*, nu am ceva cu editura, am ceva cu poveștile. OK? Ne-am potolit? Bun.

Disclaimer: spre deosebire de alte recenzii, aici voi da spoilere. Îmi pare rău, dar trebuie ca să-mi explic decizia de a da o stea… și aia prea mult…

Toate citatele sunt preluate din: Povești SF/ Sandra Coroian, Iulia Volintiru, Livia Furia, … — București: Berg, 2017, ISBN 978-606-94290-6-8.

Livia Furia – Decantorul de amintiri  (0,5/5)

p7. de la început sunt sărite niște pasaje, deci acțiunea e fragmentată, nu mai e fluidă și devine greu de priceput. Nu știi cine vorbește, dar poți să deduci, însă nu mereu cu certitudine.

p7. din cum sunt descrise lucrurile, pare că personajele principale nu sunt umane, ci ființe artificiale. Asta nu-i așa de greu de crezut, dar când spui că e sistat aspectul fizic în evoluție și că au modificări temperamentale, la care adaugi că sunt maturi, mă aștept la niște personaje mai… nu știu… inteligente… nu par, mai ales luându-ne după glumele pe care le fac.

p7. cremă pe bază de ouă?

p8. salivă roz? Dacă-i om, nu-i ok. Dacă nu-i ok, pare ok?

p8. de ce se strâmbă? Nu are motiv acolo. pur și simplu se strâmbă așa, ca să fie mai cool. wtf! (1) (număr wtf-urile de pe parcurs)

p8. cip electronic?

p8-9. relația cu bunicul se schimbă după cum bate vântul. Ba țineau la el, ba nu etc.

p9. în continuare dialogul e greu de urmărit

p9. dacă nu au stins incendiul atunci, până a doua zi se putea extinde și la subsol.

p9. acțiunea sare de la o idee la alta fără pregătire sau vreo separare, exceptând o replică a cuiva (nu știi cine)

p9. personajul principal stătea pe podea și fratele său la fel, dar, cumva, Jerg  (fratele) stând crăcit, îi fura din spațiul personal. Sensul și logica scenei mă depășesc.

p9. wow… genial… se întoarce cu spatele și eliberează un vânt. Nu mai pricep ce sunt ăștia. Ciborgi? Androizi? Oameni mecanizați? Also… pe bune…  glume cu flatulență? Asta ori a părut amuzant, dar nu e, ori cineva are o părere foarte proastă despre băieți care ar trebui să fie adulți… WTF! (2)

p9. Jerg soarbe din ceva și se uită după cineva, dar cum, unde, de ce, etc. nu știm. Ce știm e că, în loc să-și vadă de treabă, stă să se uite ca un pervers la oamenii care îl ajutau.

p9. o femeie/fată adjudecată… realy? Just… wtf! (3)

p9. așa e doar orașul ăla sau așa sunt toate?

p10. cubicul e o cutie? Așa pare.

p10. Efe apare de nicăieri. Puf, ninja!

p10. firul narativ e greu de urmărit. Dacă nu o făceam pentru blogosferă și nu voiam s-o citesc după ce am văzut și alte povești (ultima adică) nu aș fi trecut peste pagina 3. Asta cu indulgență.

p10. nu găseam alt cuvânt pentru topografie?

p11. abia descoperă puțul liftului? Nu locuiau acolo? Nu-l lăsau pe bunic în subsol?

p11. curg repetițiile evitabile…roboți, doi, podeaua…

p11. dacă făceau totul noaptea, asta sugerează că voiau să se ascundă, deci să asculte muzică într-un difuzor nu prea are sens.

p12. dacă e cristal, teoretic are fațete alăturate, nu?

p12. naratorul simte să ne spună cât de tare e el (avem personaj narator)… a uitat să spună că este și cel mai modest.

p12. de ce ar face o mașină de transfer de conștiiță dacă el/ei erau ceva roboți care își salvau memoriile?

p12. mașina are nevoie de cipuri MaxiG… (revin)

p13. nu are bucățica lui ca să caute, dar caută pe o masă…

p13. mașina merge! Cipurile… ori au apărut spontan, ninja, ori nu erau necesare… WTF! (4)

p13. mașinăriile alea sunt scoase din desenele animate? Wile E.Coyote much?

p13. ce pnm e demența sclerotică? Demența prin definițe e o scleroză… cuvinte aruncate pentru că sună cool, dar fără documentare. Am mai zis și o repet. Pe medical mă iau rău de greșeli. WTF! (5)

p14. Efe aproape reușește, vine Jerg, îl oprește și apoi îl ajută ca să lungească procesul… fuck logic! wtf (6)

p15. până aici nu mi s-a demonstrat că vreunul are o minte analitică… deloc… acum se laudă că are, dar că nu merge bine. Aham, aia se vede…

p15. atâta misoginism din partea ăstora trei… atâta misoginism rar mai vezi…

p15. dă un super răspuns sarcastic și dur. Wow… nope, not funny.

p16. dacă e într-o amintire, poate doar să experimenteze, nu și să interacționeze. E amintire. E ceva din trecut văzut în prezent. Ca atunci când te uiți la poze… toată partea asta, de aici încolo e lipsită de sens. Ba interacționează, ba nu, după plac, fără reguli, doar după cum dictează povestea… WTF! (7)

p16. Jerg crede că-s suflete inițial, chiar el pare să vină cu teoria. Apoi nu mai crede… ne hotărâm cine-i cine?

p17. știe de podoabă capilară, dar nu a auzit de barbă? wtf! (8)

p17. wow, avem și misoginism și misandrism… super. Deci nu poți să ai barbă doar dacă ești bătrân și invalid. Dacă aș fi unul de la PCPolice, aș sări de cur că mă simt ofensat… not today… not ever… personajele în schimb… wow…

p17. pictați diverși ce? Oameni? Câini? Struguri?

p17. sală a faimei? Hol de onoare, maybe. Aici da, sunt cârcotaș, dar…

p17. încă nu ne-am hotărât ce și cum cu memoriile alea. Ba poate, ba nu poate…

p18-19. scenă de fugă de a trebuit s-o citesc de trei ori ca să pricep ce și cum și nici acum nu-s sigur. E atât de pe fugă făcută încât devine greu de urmărit…

p19. cum l-a informat memoria? Ce?

p20. să nu clipești din nas! wtf (9)

p24. pare să aibă un cap, pare să aibă un mijloc, pare să aibă o coadă deschisă.

Concluzie: mai era mult de lucru, trebuiau niște reguli mai clare, e plin de deus-ex, nu e foarte documentată, inspirată de Inception, desene animate și alte SF-uri, dar cu goluri mari. Nu recomand în forma actuală…

 

Sandra Coroian – Al treilea solstițiu (0,5/5)

p27. sediu milităresc? Bază militară, doar bază, garnizoană… WTF? (10)

p27. avem infodump scurt și ambiguu în care ni se spun chestii, dar de fapt nu ni se spune mai nimic

p29. Acum că îmi știți povestea, am să revin în prezent. Ăsta e naratorul-personaj care se adresează cui? Și când? Nu mi-a zis nicăieri că ar vorbi cu cineva, că ar lăsa un mesaj, că ar scrie o scrisoare… WTF! (11)

p29. păi stătea sau trecea pe lângă gunoaie?

p29. am trecut la sedii militare, nu militărești…

p29. mâncare primită o dată pe lună, împărțită pe zile și săptămâni… ce? Care e logica? De ce ar face asta?

p31. 7 solstiții? How? Ce?… îmi explică și mie cineva? WTF (12)

p33. scapă de un fir metalic? Sure…. clar… sigur… eu te cred, dar nici tu să nu mai minți… toată explicația aia e trasă rău de păr, asta cu indulgență mareeeee…

p34. deci, vine invazia, oamenii trec la troc, dar tipa vrea bani… 2000 de jeneri, un jen face fix 10 lei. Nici mai mult nici mai puțin… fix 10… nu contează schimbul valutar etc. daaar… a zis că gata cu economia… acum, de fapt, avem economie… bine, boss! WTF (13)

p34. tipa, asasina… de ce i-ar spune? Adică, serios, care e rolul ei acolo? Nu pare să existe unul concret…

p34. aparent știe cuvântul bază…

p36. iar sunt cârcotaș… pulsul crește instant? DEX-ul admite ca imediat, dar instant e doar supa la plic în capul meu…

p36. secvența de dialog în care cei doi protagoniști se schimbă după cum bate vântul. Nu au logică și/sau sens și nu au consecvență… WTF! (14)

p36. tot la dialog, e plin de clișee și scene teatrale.

p37. colțul minții? Unul singur? Aparent tipul are o minte așa ascuțită încât a devenit o dungă…

p37. mai ai puțin și îi faci cu inima ce? WTF! (15)

p37. ar fi luat-o de o aripă? Ok, am priceput, tipul a luat ciuperci înainte să povestească și ăsta e un trip nasol. Ok, asta merge. Are sens acum.

p37. acum are dispozitiv de scanare… până acum ce a păzit? O invitație?

p37. scanează și nu dă de organisme vii… adică ei nu sunt vii sau s-au exclus din scanare?

p38. un fel de puls nu seamănă cu un zumzet. Niciunul nu seamănă cu un murmur subtil și nici cu un șuierat… ce? WTF! (16)

p38-39. Narnia much? Asta pare din ce descrie acolo, dar reacțiile lor sunt atât de ciudate… șoc, înmărmurire aș fi considerat o reacție normală, nu nervi și furie…

p40. ceață și ninsoare în același timp? Ok… să zicem că e SF și în camera aia se poate, dar în realitate… nu prea merge.

p40. mai real decât carnea de pe ei? Ce? Cum? WTF! (17)

p38-40. nu am găsit totuși o explicație pentru motivul intrării. I don′t buy chestia aia că tipa știa cum arată baza și cum se ajunge mai departe, dar a fost șocată și/sau speriată de ce a găsit în spatele ei…

p42. stabilește mai înainte că era noapte, dar acum… acum se lasă seara? Unde e consistența și consecvența? WTF! (18)

p42. un sunet metalic, dar animalic. Mai multe detalii…

p42. departe… depărtare

p42. poți să aproximezi distanța după zgomot, nu trebuie să vezi obiectul

p42. era sigur, dar sigur, sigur că era doar o chestie ciudată acolo? Nu puteau să fie mai multe care să se manifeste pe rând? Nici măcar nu ia în considerare posibilitatea. Pentru cineva care făcea afaceri dubioase cu ciudați într-o lume distopică e destul de nătâng Ayal…

p42. aaa, clișeul clasic de horror de la Hollywood: aud/văd ceva care mă sperie. Ce fac? A, păi plec din zona în care sunt în relativă siguranță, îmi abandonez partenera/partenerul pericolului și eu mă duc să caut sursa zgomotului… bravo, mă… cum spuneam, nătâng

p42. până să-mi spună că se aude din aer a părut că ceea ce-i dădea târcoale mișuna prin zăpadă.

p42. vedea umbra (și în text e italic) focului… înțeleg nevoia de artistic, dar e totuși vocea naratorului, putea să se chinuie să găsească un sinonim…

p43. două blocuri. Dacă v-ați gândit la o clădire cu câteva etaje, așa am făcut și eu, dar nu. Blocuri aici, deși DEX-ul admite, înseamnă o masă solidă dintr-o singură bucată. Aici iar sunt cârcotaș, fie, dar putea fi evitat bloc ca preluare directă din englezescul block.

p43. dacă ești în șoc, nu murmuri…

p43. iar pe medical… corpul nu fierbe din cauza adrenalinei… nu direct cel puțin… dacă e o descărcare mare, apare vasodilatație, efect direct și crește pulsul, efect direct, care, împreună, dau senzația de căldură la nivel muscular, dar, adrenalina mai are un efect: face vasoconstricție la nivelul pielii, adică limitează cantitatea de sânge care ajunge acolo. Asta, alături de frigul descris, mi-ar sugera că i s-ar părea mai frig, dar, hei, nu mă bag peste documentare.

p44. silueta aia era mare, dar nu am priceput cât de mare… nici de picătură nu știu ce să zic…

p46. undeva, departe, are loc o explozie nucleară. Știm asta pentru că tipul, Ayal, vede norul de foc care lua forma unei ciuperci… dacă vedea norul, trebuia să fi văzut înainte și lumina aia orbitoare de care nu scapi și să-l lovească o ditai unda de șoc. Având în vedere că vede norul în formare e suficient de aproape de explozie… din nou, I don’t buy it… WTF! (19)

p46. a avut timp să se uite la explozie după prima secundă, să schimbe două replici și apoi să plece?

p46. explozia se îndrepta cu repeziciune spre ei? Nu mai zic nimic… WTF! (20)

p47-48. The Knowing much?

Concluzie: nimic original, personaje cu lipsuri majore la logică și la ce te-ai aștepta să facă, documentare aproape nulă, deficiențe de vocabular. 0,5 cu indulgență pentru că se poate mai rău… se poate mult mai rău… Nu recomand în forma actuală. Poate după ceva mai multă editare, da.

 

Iulia Volintiru – 5000. Echipa Resistance  (0/5)

p51. începe tare cu un paragraf din care nu înțelegi nimic… plus, omul…oamenii.

p51. tot primul paragraf… schimbarea de focalizare a atenției de la o propoziție la alta m-a terminat. Pe cine urmărim? Cine sunt oamenii speciali? Cine e subiectul/omul/bărbatul? Ce? wtf! (21)

p51. Da, era o oră aglomerată… asta e confirmarea de la naratorul omniscient. închei. wtf! (22)

p51. The Covenant of Dragons… ăștia sunt ăia răi… se vede după nume, nu? Nu suna ok și Legământul Dragonilor? Aaa, nu era cool. scuze. WTF! (23)

p51. Looper much?

p51. înțelegem mai târziu că ăia zece sunt ceva programați și crescuți în laborator, or something, dar și că au personalități diferite. Din dialog nu se vede. Nu știi cine vorbește, dar nici nu prea poți să-ți dai seama dacă discuția include 2 oameni sau 5 sau pe toți 10.

p51. ține ținta.

p51. menționez aici departamentul de construcție, scris chiar așa. Revin.

p52. dialog cu mai multe replici care e și mai greu de urmărit…

p52. se încearcă o explicație mai încolo, dar, nu e deloc eficient să comunici doar cu un om dintr-o echipă chiar dacă e șeful. Dacă nu poate să comunice ce te faci? Dacă nu-i merge transmițătorul, ce te faci?

p52. Doar cu ea putea lua Cyber legătura, momentan nu avea să se afle de greșeală. Voi înțelegeți, că eu nu…

p52-53. toate datele despre călătoria în timp din lumea aia se cam bat cap în cap și nu par să urmeze o logică sau un sens… a încercat ceva, dar, din nou, documentarea. Nu merge pe nici o teorie despre călătoria în timp și, cumva le cam folosește pe toate.

p53. ea e șefa, ea nu-și reclamă frații, apoi se plânge când ei fac tâmpenii și ea ia vina asupra ei. de aia ești șef: ca să-ți controlezi subalternii, să-i faci să fie ok și să-ți asumi când fac tâmpenii pentru că nu ai fost în stare să-i controlezi…

p53. reluăm iar ideile anterior prezentate că le-am uitat de acum două pagini…

p53. avem zece oameni perfecți, orice înseamnă asta, deși, din misiunea la care am asistat (ca cititori) aș spune că sunt vreo 2 mai dezghețați și restul departe de perfecțiune.

p53. ne spune clar că au minte de mașinării. Revin și la asta.

p54. erau grav sancționați dacă își foloseau însușirile pentru a-și face rău reciproc. Are sens. Mi se pare normal. Să citim în continuare: Nu pentru că ar fi avut Departamentul Revizie mai multă treabă, ci pentru că niciodată nu se știa când apărea o nouă misiune, iar atunci era nevoie ca toți să fie funcționali. Și asta are sens, nu?

p54. punctul anterior… dacă aveau de făcut misiuni doar în trecut, conta când primeau misiunea? Adică, teoretic, se puteau întoarce la orice moment de timp, pornind de oricând. Ce conta o oră în plus sau în minus?

p54. Departamentul Revizie. Acum e cu majuscule. Consecvență pas…

p54. Fii serioasă, Fly! Nici nu ar putea gândi așa ceva… greșeală măricuță de editare. Fly e tip. Cine spunea asta vorbea cu o tipă.

p54. regulile lor: poți să folosești ce puteri vrei, mai puțin telepatia. Puteau să se teleporteze, să se facă invizibili, să se deplaseze cu superviteză etc. Unde e logica? wtf! (24)

p55. Mai avusese episoade urâte cu sora ei (…), iar Celeste stătuse mai mult în tubul ei de criogenare drept pedeapsă. Stai, ce? Nu ai zis mai devreme că trebuiau să fie gata oricând? Acum poți să-i ții în tuburi de criogenare? Ne hotărâm azi? WTF! (25)

p55. ăștia se ascund de șefi că gândesc singuri, pentru că aparent nu aveau voie. Cindy e emotivă… cred că am spus suficient. WTF! (26)

p55. cum își fac mini-computere holografice să meargă mă depășește. Pare că s-a pierdut în personaje și informații. Nu știi cine vorbește sau despre cine sau cine cum se învârte sau cine ce cod a folosit…

p55. Kira e cea mai mare, dar de fapt Celeste e cea mai mare…

p56. Deci, de ce a acum trebuiseră să fie invitați. a) mi-a străbezit dinții, vorba profei mele de engleză din liceu, dar e corect gramatical. Pur și simplu mă zgârie pe urechi. b) iar mă depășește logica scenei… wtf! (27)

p56. momentul…momentul

p56. cronologia explicației e cel puțin ciudată: pare că intră în birou, pentru că-l descrie, apoi așteaptă afară să fie invitați, apoi intră iar. A doua citire m-a lămurit, dar nu-mi place să reiau un pasaj pentru că nu l-am priceput pentru că nu a fost suficient de clar.

p57. directorul cel mai mare în grad. Asta e companie? Are CEO? E unitate militară cu ierarhie militară? E general? Ce?… WTF! (28)

p57. directorul ăsta se ridică, ocolește biroul și ajunge în fața lui. În fața cui? Ce? WTF! (29)

p57. prea multe tratamente de prelungire a vieții în anul 5000? Rly? Nu are sens. De ce ai avea prea multe când 2-3 sunt deja mai mult decât suficient… 1 e destul sincer… prea multe? Iar dau de medicină, iar mă iau de povești… WTF! (30)

p57. discursul directorului cel mai mare în grad… ne spune despre fiecare dintre cei 10, pe rând, cu nume și număr și câteva caracteristici… infodump așa ca să fie…

p57. nu-i mai lasă să călătorească în timp. Ok. Nu-i mai lasă să se teleporteze. Și asta e ok. Dar au dispozitive care le permit asta… să zicem…

p58. Shakal are o răbufnire, el, despre care ne spunea cu doar o pagină înainte că e cel mai bun interogator… rly… wow… consecvența personajelor mă uimește… WTF! (31)

p59. Gata, surorii celei mari îi ajunsese! După ce, cu greu, ne-a stabilit că Celeste e cea mai mare, naratorul iar intervine ca personaj-ish… ciudat… e un fel de narator între mintea lui Celeste și omnisciență și a ieșit un narator confuz cu goluri de coerență.

p60. Dar nu se gândi că este o minciună, era obișnuită să fie acultată. Ce? Deci, dacă te ascultă poți să minți și nu e minciună? WTF! (32)

p61. aflăm că ăștia nu au rezerve mari de energie… asta nu-i o problemă măricică dacă ești într-o miciune mai lungă? Pluuus, componentele alea mecanice nu-s grele? Dacă ei sunt mai mult artificiali decât biologici, nu le-ar fi greu să se deplaseze fără energie?

p62. aflăm povestea directorului cu gradul cel mai mare… așa de puțin se leagă o chestie de alta… nu se pupă deloc. Trasă de păr e o afirmație mai mult decât modestă…

p63. așa de greu mi-e să cred că nu aveau dispozitive de urmărire… așa de greu… sau o comandă de rechemare la bază… sau un kill-switch… WTF! (33)

p63. încă aveau aparatele… de ce nu au sărit în timp?

p63. au acces la atâta informație și la atâta tehnologie, dar sunt așa de creduli…

p64. directorul în grad mai mare i-a dat afară peste noapte pe ceilalți directori. Nu mai pricep cum funcționează compania asta, care e ierarhia… mă dau bătut…

p64. Celeste trântește o lampă de supărare, doar că… nu-și dă seama… cum? wtf! (34)

p65. dacă trandafirii bionici nu au nevoie de oxigen, asta nu înseamnă că nu-s afară, la aer.

p65. plantele au nevoie de oxigen mai nou (șuști, da, plantele au nevoie și de oxigen când nu fac fotosinteză, dar chestia se întâmplă ziua).

p65. a treia chestie pe același paragraf: dacă ea a ajutat la crearea trandafirilor, asta nu era un semn că gândesc, că au o latură artistică?… încă mi-e greu să cred cât de puțin îi urmărea compania pe cei 10.

p65. teleportoarele cu rază scurtă… astea ba sunt platforme pentru oricine, ba sunt dispozitive încorporate celor 10 speciali.

p65. intrarea în măreața sală de ședințe e atâtaaa de sigură: ori card, ori amprentă…

p65. gradomania e în floare!

p65. care e nenorocita de logică??????? Faci o ședință în mijlocul căutărilor și nu faci o videoconferință cu șefii de departament. O, nu, ție îți trebuie niște gâdileală la ego, deci chemi 300 de oameni de cine știe unde ca să piardă vremea pe drum și la ședința la care întârzii că așa e cool, în loc să stea să-și facă treaba… care e logicaaaa? WTF! (35)

p66. stătea liniștită când, de nicăieri, ca un ninja, un plan apare! What?… așa, spontan, plan. Bravo, mă! wtf! (36)

p66. avem și acronim pentru plan că altfel nu se poate, nu. Îmi și imaginez: Șefu, noi am vrea să facem planul ăsta care e supermega tare, dar nu putem… Păi, de ce? Păi nu avem acromin jmecher… Aaaaa, rahat. Aia e, vine sfârșitul și murim toți… Why?!? Pe bune, de ce trebuia un nume? Era ce urmau să facă fix în următoarele ore… wtf! (37)

p66. acronimul planului este AAPM: Aducerea Acasă prin Momeală… nu e ceva super cool, nu e ceva wow, nu e nici măcar amuzant… WTF!x2 (38-39)

p67. avem un director care cedează îm fața angajatului/angajaților… DEMISIA!

p67. gata cu gata, pls…

p67. planul ăla are o gaură monumentală, gaură exploatată imediat, gaură la care nu s-a gândit nimeni aparent… mai puțin ăia care au stat să citească descrierile fiecărui membru al echipei… wtf! (40)

p68. finalul… wow, neașteptat, șocant și de nicăieri. Am sărit din desfășurarea acțiunii, peste punctul culminant, direct în deznodământ…

Concluzie: coerență aproape inexistentă, logică varză, consecvență? a zburat pe geam… se putea mai rău, cu greu, dar se putea mai rău. Totuși, cu ceva editare, ceva mai multă, ar putea ieși o poveste bună.

 

Allex Trușcă – Soț și soție (1/5)

p73. puternică familie tradițională. Inițial pare fix asta, cu tot cu cei minim 3 copii, dar, pe parcurs, aflii de ce și se explică. Merge.

p73. sarcină în 3 luni… nu… just, no… nu am răbdarea să stau să explic de ce nu e ok sarcina de 3 luni. WTF! (41)

p73. ne spune de un ser care face sarcina să evolueze în 3 luni. Revin.

p74. toate posibilitățile sunt nasoale, mai puțin 2, dar pe care o alege?

p75. foarte axat pe lume, nu pe acțiune când, într-o poveste scurtă, aș fi preferat fix inversul.

p75. virgule lipsă cu carul.

p75. personaje copy-paste. Nici o diferență între replici, nici măcar față de IA.

p76. le spune Abominații până le dă numele, moment când începe aceeași enumerare din nou și din nou, la fiecare câteva paragrafe, ca nu care cumva să le uităm.

p76. monedă de schimb cu cine? Între ei? Au o economie? Aici poate mai multe detalii…

p76. ce metode de canibalizare și reciclare au… trofee expuse într-o sală, ceva… nu?

p76. dacă aia era o zonă aproape lipsită de oxigen cum nu leșinau oamenii? Și abominațiile supraviețuiesc cu oxigen redus?

p76. Mugetele Minotaurilor, miorlăiturile și răgetele Sekhmetinilor, țipetele Horusinilor spărgeau liniștea… clasa a IV-a… exprimare de clasa a IV-a… cum sună: sala fu cuprinsă de o simfonie teribilă de mugete, răgete și țipete care sparseră liniștea, făcându-i pe prizonieri să se ghemuiască acoperindu-și urechile? WTF! (42)

p77-78. explică de se luptă șeful cel mare cu fiecare aghiotant care se arată mai cu inițiativă, dar, după ceva vreme, nu prea ar mai lua nimeni decizii de conducere pe câmpul de luptă. Să zicem că merge, dar cu proverbialul grain of salt.

p79. celor doi…celor doi

p79. interfață sinapto-neuronală? Ce? Sună cool, dar e ca și cum ai spune că erai în mașină la strado-intersecție… chiar strado-intersecțiune. Interfață neurală. Pac. Gata. Așa îmi place când se aruncă cu cuvinte că sună cool și fără să se documenteze cineva înainte… WTF! (43)

p80. Primsyl nu are voie la emoții, dar lordul de la început da? De ce? Consecvență… WTF! (44)

p80. numai fără emoții nu e tipul…

p80. combinațiile alea descrise nu merg… hai să separăm fantezia și mitologia de SF, ok? Dragoni poți teoretic să faci din ce aia cum pe Pământ prin manipulare genetică și nu e chiar așa greu în teorie: trebuie să adaugi o altă centură pentru un alt set de membre și trebuie să modifici niște glade să producă un lichid foarte volatil și să faci niște dinți care să scoată scântei. Atât. Restul e doar de mărime. Minotauri faci dacă iei un om și îi modifici ADN-ul ca să-i faci coarne, un bot de bou (deși fețe de boi găsești peste tot la noi) și niște picioare mai alungite. Asta se rezolvă. Cu restul la fel. Iei ADN de om și-l modifici, nu-l combini cu ADN de animale că nu-ți iese nimic. Omul e compatibil genetic cu omul. Că sunt niște specii de animale compatibile cu alte specii din același gen e posibil, dar omul s-a cam limitat la om. Homo sapiens sapiens își poate combina ADN-ul pentru a obține o progenitură doar cu Homo sapiens sapiens. Cel puțin acum. În urmă cu vreo 200.000 de ani, mai erau și alții din genul Homo destul de apropiați. Azi, nici măcar cimpanzeii, care sunt și ei Homo, nu mai sunt compatibili cu omul. Prea multe mutații. Deci de bovine, pisici și altele să nu mai vorbim. WTF!x5 (45-46-47-48-49)

p81. de ce ai impune o viață de 30 de ani genetic?

p81. dacă sarcina dura oricum 3 luni, de ce mai era nevoie de serul de la început?

p81. repet: sarcină de 3 luni la om nu-i posibil… minim ca să fie viabil… 32 de săptămâni. Și aia e la limită rău. WTF! (50)

p81. oamenii acum pot să procreeze pe la 12 ani, fetele pot să procreeze după prima menstruație, iar băieții… asta e mai diferit puțin, dar tot cam pe acolo. Discuție lungă, dar, pe scurt, oamenii de acum pot să procreeze la 10-12 ani. Nu-i ok să. Nu zic că e ok să. Punct.

p82. laserii… mișto, ce să zic? Laser, frate… WTF! (51)

p83. de ce îi taie 3 membre? Ca să fie sigur că moare după câțiva metri? Plus, cum se deplasează?

p83. senzorii nu-l lasă să-și miște mușchii feței? Micro-senzorii? Ori nu erau așa de micro, ori nu erau senzori. Punct. WTF! (52)

p84. Primsyl are tupeu la greu, deci, ori e programarea care l-a schimbat și l-a lăsat fără emoții, dar nu prea, ori a luat-o razna cu totul, că ăsta nu-i puștiul de la începutul textului. Shit, nu-i nici puștiul de acum 3-4 pagini…

p85. încă sunt în dubiu dacă au sau nu emoții…

p86. asistăm la o luptă între un erou de anime și un inaimic din anime în care e important să țipi cât mai tare… WTF! (53)

p87. simte durerea în toate sinapsele? Cum? Există o singură situație când îți folosești toate/aproape toate sinapsele, și nici atunci toate odată, și aia se numește criză de epilepsie. Tot la capitolul durere, cea mai cruntă durere cunoscută de om e cea din pancreatită acută, când organismul se autodigeră. Aia doare cel mai tare, dar nici atunci nu-ți folosești toate siapsele… WTF!x5 (54-55-56-57-58)

p87. final șocant pentru o luptă șocantă.

p88. de ce cinci minute? Adică, serios, de ce cinci minute?

p90. se termină în pom, clișeic, mai siropos ca un castron de miere cu sirop de arțar și clișeic…

Concluzie: lipsă documentare, hai să punem cuvinte mari și științifice care să sune bine, clișeic până la clișeizarea clișeelor, mai avea nevoie de multă, multă editare. Aș fi dat 2, paote chiar 2,5, dar bucățile de medical au redus la 1 doar pentru că a fost ceva poveste și a avut pușin sens, dar cam atât… Ca și la precedentele, cu ceva mai multă editare și documentare, ar fi ieșit ceva ok-ish.

 

Zia Tyvis – Salis  (3,5/5)

De menționat din capul locului: avem 5 părți: Fuga, Înțelegerea, Descoperirea, Calea și Misiunea.

p93. nu-i e foame? asta mi s-a părut ciudat, dar pe parcurs explică, ceea ce e un plus din partea mea.

p93. totuși, de ce refuza să se hrănească?

p93. îl ajută pe tip, deși nu era acolo? asta nu o mai explică pe parcurs…

p95. Goku vibes cu izolarea în pădure.

p95. izolarea de civilizație duce inevitabil la înnebunire

p96. vocea naratorului regurge la întrebări retorice.

p96. aflăm pentru prima dată de Căi, chestie care nu sună rău, dar care pare Divergent much… să zicem că-i ok

p98. ne explică ce și cum sunt căile într-un flashback. Povestea e introdusă bine, mai mergea lucrată și editată, dar merge ok. Chiar se potrivește.

p101. ne povestește cu 3 pagini înainte că sunt 3 căi, și acum puf! patru. Hmmm… Poate merita menționată în poveste și a patra. Mă rog, dezvăluirile vin ușurel, dar concret… ish.

p102. șocant! sunt trădați…

p102. șocant, e supărat pe frate-su că l-a trădat.

p103. aici totuși avem un infodump mai mare, mai lung și mai puțin coerent și legat. Cu puțină muncă ar fi ieșit mai bine.

p104. pasajul de descriere din mijlocul paginii nu e foarte coerent…

p108. Mida se hotărăște să coopereze imediat… How? Deus-ex machina… WTF! (59)

p108. cine e Elina? Presupui cine e, dar nu-ți confirmă până vreo 2-3 pagini mai încolo…

p109. explicația aia e trasă de păr și pare atâta de improbabilă, daaaar… aici vine cel mai mare dar cu putință: explicația merge pentru că nu e explicat niciodată ce și cum, daaar… aș fi vrut să văd o explicație concretă.

p110. aici mi-am dat seama că toată povestea pare un manifesto Grean Peace și PETA și anti-globalizare și anti-Illuminati etc.

p111. sufletul nostru? se referă la ea și la planetă sau la un suflet colectiv al tuturor oamenilor?

p113. Nohue suferă o maturizare bruscă, lucru pe care ți-l evidențiază și naratorul… WTF! (60)

p115. deus-ex machina, iarăși, daaar altfel… îți spune și naratorul că e deus-ex machina…

p116. Nohue vine și, tot deus-ex, face o altă monumentalitate de chestie pe care nu știu cum a putut s-o facă… prea din senin și prea ciudat, deșiiii… Nohue mai face chestii din astea pe parcurs. Cumva nu intră în caracterul unui puști de 10 ani, dar pentru el merge…

p117-118. romance clișeic… dar clișeic rău…

p119. nu așa funcționează ideea de relativitate… nu așa… aproape, dar nu așa… dacă lipsea acel hiper- aș fi zis da, dar, de, trebuie să fim mai cool… WTF! (61)

p120. finalul m-a blocat în sensul că merita dezvoltat. Mi-a părut că a fost final de așa natură doar ca să fie un final, dar mai mergeau vreo 2-3 pagini per total.

Concluzie: povestea cu cel mai mare potențial, care mi s-a părut cel mai bine construită, care, deși clișeică, a fost ceva mai originală, cu ceva potențial. A avut minusuri, dar a avut plusuri, cred că asta e cel mai important, nu de alta, dar cu restul am văzut doar minus după minus. Bonus, a avut cele mai puține momente de wtf dintre toate poveștile.

 

Aura-Raluca Bărboi – Nex – Star Daughter  (-∞/5)

ioi

iooooi

Nu, nu e de bine… deloc…

Vai, Dumnezeule… dacă asta trece ca literatură, nu mă mir că nu citesc românii, nu mă mir că avem un curent anti-vaccin, o societate a Pământului plat etc. Nu mă mai miră nimic… Prin comparație, poveștile despre care am scris mai sus sunt superbe.

Eu am citit-o de 3 ori. O dată pentru mine, o dată cu voce tare și intonație ca să audă și soția (după care am stat 3 ore ca tâmpiții și ne-am dat cu capul de pereți și am început să discutăm despre descoperiri și medicină și să rezolvăm probleme la mate ca să ne revenim, asta în condițiile în care aveam reacții de WTF! și face-palm la fiecare 5-10 minute) și încă o dată pentru mine, soție și 3 prieteni veniți în vizită (a durat mai mult pentru că am stat să discutăm și să analizăm fiecare frază, să ne dăm clasicele face-palmuri și să ne simțim neuronii cum se sinucid și mor pe capete).

Ca idee, ăsta este un exemplu de cum îmi reacționau neuronii citind acest text (neuronii sunt Evan și echipa din studio, textul e Bruce):

După trei citiri, patru dacă o punem și pe cea pe care o fac scriind recenzia asta, această poveste de 3 pagini încă mă depășește.

Acestea fiind zise… hai să discutăm concret pe text.

p123. începe clișeic cu un super citat din Nichita Stănescu. Cool… mă rog, mie nu mi s-a părut.

p123. titlul primei și singurei părți este LOG I. Avem o singură parte, dar avem și titlu. wtf! (62)

p123. suntem în anul 77.777. Puternic simbolism de 7 șiiii… propoziție fără predicat. e ok… wtf! (63)

p123. suntem pe planeta Astral7.0. A ieșit din beta din câte văd… wtf! (64)

p123. avea 3 stele. Ok, acum a rămas cu mai puține? Cum a supraviețuit? Are mai multe? Cum a supraviețuit? WTF! (65)

p123. ne spune după că mai e doar una. Restul au dispărut? Din nou, cum? E destul de greu să ai un sistem trisolar care să-și piardă două stele și să supraviețuiască, atât el, cât și planetele… WTF! (66)

p123. și ăsta, soarele, moare. Ok, avem intrigă și expozițiune în 2 rânduri. Având în vedere lungimea, e ok.

p123. Selesia e cine? Steaua? Din ce am citit în același paragraf aș spune că e steaua. Nu e nici o trecere între o idee și alta…

p123. Selesia moștenește un secret greu… clișeu. N-am găsit altă rimă… wtf! (67)

p123. ea face ceva, dar în viitor… stai ce? Doar ea poate salva planeta, dar nu acum, nu, nu, mai încolo, că acum nu poate pentru căăăă…. WTF!x5 (68-69-70-71-72)

p123. ea e singura care poartă ce? Acel ceva ce? HUH? Abia am terminat primul paragraf și nu mai pricep nimic. E promițător… WTF!x10 (73-73-75-76-77-78-79-80-81-82)

p123. ai mai zis o dată că moare… wtf! (83)

p123. șocant, moare și planeta… și nu moare oricum, ci încet… încet

p123. noaptea auzi plânsul inimii planetei? Păi dacă te chinui foarte, foarte tare sigur, da, are sens… lirism, trecem peste.

p123. știm care e planeta, știm că plânge, de ce ne repetă? Ca să ce? Să ne accentueze idee că e bolnavă?… WTF! (84)

p123. deci ea e singura care poate salva steaua, dar nu poate s-o facă singură? Ce? WTF! (85)

p123. evident că BFF-ul o susține. Ce altceva să facă?

p123. ok, got it, Syderius e BFF-ul care e acolo, adică ori e tipul frienzoneuit, ori e the happy gay friend (nu am ceva cu persoanele homosexuale, dar e glumița că o tipă nu poate să aibă un BFF tip decât dacă e gay).

p123. secretul ăla greu o macină și iese la iveală. Și asta e rău pentru căăăă… WTF! (86)

p123. un secret, fiți pe fază, un secret, va spulbera granițele realului, imaginarului, posibilului dar și imposibilului. Priceput? Secretul ăsta e atâta de tare și de mare încât rupe universul… WTF!x100 (87-88-89-90-…184-185-186) (nu am răbdarea necesară să scriu atâtea wtf-uri)

p123. frază coerentă: ăștia doi sunt pe drum. WOW! Șoc și groază. Are logică! WTF!  (187) (ăsta e un wtf pentru că are ceva sens aici că până acum nu a fost încurajator)

p123. calculatorul le comunică un text. Și asta e ok. Problema, nu mă pricep la calculatoare, dar… aia arată ca și cum cineva de liceu care face câte ceva la info a pus niște chestii care seamănă a cod pe hârtie. Revin.

p123. calculatorul îi anunță că a făcut ceva. Și asta e ok. Deja 3 fraze cu ceva sens una după alta. Începe să pară promițător, deși încă am dubii legate de liniile de cod scrise în bold.

p123. au ajuns! YAY! Acum pot să salveze steaua!

p123. De aici, drumul va fi lung și obositor… CEEE? Îmi zici că au ajuns doar ca în fix propoziția următoare să-mi spui că mai au mult până ajung… WTF!X1000 (187-188-189-190-…1185-1186)

p123. ei trebuie să se sacrifice. Clișeu! Revin.

p123. sărim la inima soarelui… în care trăiesc Sirenele Cosmosului… să zicem că asta e acceptată de legile universului ei.

p123. fraza următoare îmi zici că centrul stelei e gol… încă nu ne-am hotărât… WTF!x5 (1187-1188-1189-1190-1191)

p123. centrul stelei e și mecanic și de vis și gol… okay… să zicem…

p123. aici… să-mi bag dacă am priceput… pulberea aia cade? De unde? Spre unde? Ce????? WTF!X10000 (1192-1193-1193-…-11191-11192)

p123. pulberea de stele arată mai mult a trip ceva decât a ceva posibil… WTF! (11193)

p123. doar ea înțele că soarele ăla e albastru de depresie sau verde de invidie sau roșu de furie? Ce? Cică doar ea înțelege culoarea tânguirii inimii Soarelui… Ce? WTF! (11194)

p123. asta mi-a dat cu virgulă… Un foc holografic se trezește în sufletul ei. Mă depășește lilismul… mi-a dat cu virgulă și creierul meu s-a dat peste cap. WTF!x10000 (11195-11196-11197-…-21193-21194)

p123. ăsta, tipul, o să-i stingă focul din inimă… aaaaa… abia aici m-a lovit: toată povestea asta e o metaforă pentru sex… nu puteai să zici așa de la început… nu mă mai chinuiam să citesc… sau nu e? WTF!x100 (21195-21195-21196-…-21293-21294)

p123. iar avem un mic cod care, din ce am reușit să vorbesc cu niște cunoscători IT-iști, asta pare cod, dar nu prea e.

p124. acum afli că tipa e ceea ce se numește Mem’ă entitate a găurilor negre. O ce a cui? WTF! (21295)

p124. moștenitoarea cui?

p124. iar cu bucăți în engleză… ceva cu închideți sufletul și după mamă ca aplicație de calculator. CE? WTF! (21296)

p124. gravitația nu e chiar așa de greu de înțeles, dar, aparent, personajul o înțelege mai bine decât naratorul.

p124. acum îmi zici că ultimul soare s-a stins și după l-au făcut pe ăsta artificial… și, evident, dă fail. Revin.

p124. atunci a aflat ce e, dar noi încă nu știm… nici nu vom afla…

p124. soarele e plin de exuvii. Explică-mi cum? De fapt, nu… nu vreau… lăsăm așa… WTF!X10000 (deja nu mai număr pentru că e prea mult…)

p124. deci ajung cumva la inimă, inima mecanică ce are nevoie de un cod, pentru că fuck logic… alt WTF!

p124. au ajuns amândoi și hopaaaaa! Tipul trebuie să scrie codul pentru că ea e singura ca poate salva steaua, daaaar de ce? Nu are cunoștințe IT? Nu are voie la calculator că e pedepsită? Ce rahat de logică are textul ăsta? Ce logică???? Ce se întâmplă cu lumea asta? CEEEEE? WTF!x∞ (gata, am atins noi cote…)

p124. avem și codul care… numai cod nu e… cu toate cunoștințele mele, cu întrebat cunoscători, nu are nici o treabă chestia aia cu un cod… mai are rost să WTF? mai are ceva rost?

p124. doar ea poate descifra codul? păi el tocmai l-a scris… CE CĂCAT DE LOGICĂ SE PRESUPUNE CĂ E AICI?… I know…. NONE…. FUCKING NONE…. The fuck is this? The fuck is that? The fuck are you?

rageface

p124. pe lângă faptul că nu-l scrie ea, deși doar ea îl putea descifra, ea trebuie să-l scrie în inima soarelui. CE? Asta nu e așa rău că doar putea să-l bage iar, dar stai… dacă nu-l bagă bine, se face o gaură neagră și gata cu soarele și cu planeta…

p124. mai sus zice că ea a devenit o Mem’ă după ce au creat soarele artificial, acum că știa de când s-a stins prima… logică și consecvență… ZEROOOOOO!!!!!

p124. acum aflăm că ea a fost de vină pentru al doilea care s-a stins… bravo… deșteeeeeptă Mem’ă.

p124. de atunci îl protejează pe cel rămas… adică nu-i nici unul artificial?

p124. doar ea poate să priceapă povestea asta… altfel nu-mi explic… ce cod al universului, frate… povestea asta… cine o pricepe să scrie o carte despre ea și să afle răspunsul la toate întrebările și să devină zeu…

p124. brusc, Shrodinger’s Selesia… e și nu e, există și nu există, a fost, e și va fi simultan… deeeci teoretic putea să nu strice primul soare? saaaau nu, știu, punea să se șteargă din existență ca să nu apară povestea asta?

p124. a învățat cea mai importantă lecție… să IUBEASCĂ… awwwwwwwnu… wtf… clișeu… cel puțin… mai mult nu mai zic…

p124. ea e omniprezentă și nu e omniprezentă. el e doar, accent pe doar, nemuritor.

p124. ce mister mai e de dezlegat? WTF… serios… ea știe codul universului, știe să fuckin iubească, dar tot există un mister?…. serios?

p124. ce suge? La propriu sau la figurat? Revin la ideea că asta e o metaforă pentu sex…

p125. un vis, frate, un vis suge soarele… ești pe bune… nu vreau și nu doresc nimănui să fumeze așa ceva… that is some bad trip, mate…

p125. stai, visul îl suge sau el visează?

p125. stai, soarele ăla e viu?

notă personală. stai, chiar îmi pasă?

p125. șocant! Cine a mai auzit vreodată, oriunde, de o mașină vie cu voință?

p125. visează cine?

p125. stai, adică îmi spui că nu au fost nimic real?

p125. negura găurii negre?

p125. stai, a băgat codul greșit?

p125. ce calculator? De unde l-a scos?

p125. iar sirene, dar astea te trezesc nu te adorm…

p125. BE MERMAZING…. cred că ajunge…

p125. pînă acum nu am auzit nimic de un zid cybernetic…. acum îmi zici că doar ei pot să-l dărâme…

p125. ce lume nouă? ce e Pry’Mal?

p125. iar sirene, dar de data asta cade cerul? Același cer din inima soarelui?

p125. focul din inimă, iar? e tot holografic?

p125. clar că nimic nu o poate opri… se vede de 2 pagini jumate încoace… Daps… metaforă pentru sex… asta înseamnă că gaura neagră e gaura maro? Și că vor să rupă prezervativul, adică zidul cybernetic.

p125. e o ce? Ce e NEX? Ar trebui un DEX…

p125. de ce trecerea neanunțată de la narator omniscient, cam beat, ce-i drept, la narator-personaj? WTF…

p125. evident că nu se poate opri… din nou… treuie să atingă apogeul, nu? *wink, wink*

p125. ce bătălie? E o cursă pentru care ajunge primul la linia de sosire?

p125. încă nu știu ce e Pry’Mal, dar știu că poate creea portaluri digitale…

p125. scriem alt ceva care se vrea cod…

p125. palyndromuri… rly? WTF!

p125. palindromurile sunt rune? Ce?

p125. 1234 + 8765 ∞ 9999 ∞ 5678 + 4321 wow… super truc… cum? Ce? Dacă-l citești de la coadă la cap arată ca de la cap la coadă și numerele alea adunate dau 9999… wow!!!! Genial… nu s-a mai gândit nimeni la așa ceva… și logica lor este????? Clar peste nivelul meu…

p125. ce declarație? A cui? What?

p125. cu cât călătorește mai adânc, cu atât e mai stea? Asta vrea să spună în fraza aia? Dacă revenim la metafora cu sexul, atunci ea de fapt i-o cam trage BFF-ului?… cred… e târziu și deja am obosit, dar mi s-a reproșat că nu-i ok recenzie de 1 stea fără comentariu asociat…

p125. acum îmi zici că inima ei e un fragment de stea și revi la narator omniscient. De ce? Cum? Pe bune?

p125. ce frumos: aripi din raze de soare… cum? Stă în lumină sau a preluat o parte de coronă și nu s-a ars?…

p125. alunecă spre Eternitate? Nu era prezent, trecut și viitor? Nu era și nu era în același timp? Ce-am zis? Ce? Înțelegeți voi…

p125. nimic nu o oprește prea mult…

p125. moment motivațional…

p125. abia acum ajunge? A ajuns mai devreme și abia acum și-a dat seama?

p125. nu mai plânge soarele… YAY!

p125. cod de recovery cu inimioare… hai, măăăăă, cum să nu-ți placă povestea asta, că are inimioaaaaare… rly?… Genial, original, supeeeer…

p125. l-a mai salvat de 3 ori de când a ajuns și nu a ajuns…

p125. deci a fost în călătoria asta singură? Stai, ce?

p125. ACASĂ… ca iubirea, nu?

p125. pls, dacă se gândește s-o salveze pe asta, mai bine nu… nu merită… cu așa chestii… mai bine nu…

p125. iaaaaaa, e doctor de stele, bă, băiatule! Bă, ej-nebun? Ce-ai mă?…

p125. șocant, nu se sacrifică…

p125. un altfel de WTF did i just read…

Concluzie: Nu avem poeste, nu avem logică, nu avem personaje, nu avem mesaj, nu avem nimic… Nu cred că cineva a scris ceva mai prost vreodată. Dacă așa ceva trece la literatură, ne merităm pe deplin soarta de a fi conduși de corupți, de a nu avea un sistem de sănătate bun și de a avea o asemenea rată a analfabetismului… Cum a ajuns să fie publicată? Păi, prin concurs… stați așa, a fost aleasă asta ca fiind bună… pentru trei pagini, frate… 3 pagini… nu se putea fără? Nu dădeam o stea dacă era fără asta… măcar 2, poate 3. Așa… nu o merită nici pe aia una…

 

Poveștile astea (excepție face Salis, a Ziei Tyvis care a fost mai ok, eventual și a lui Allex, dar cu reticență) au niște chestii în comun: sunt clișeice, au probleme la editare cu multe repetiții evitabile și multe virgule uitate sau dezacorduri, au personaje ori similare până la copiere și suprapunere, ori care acționează împotriva firii stabilite până atunci, ori pur și simplu de carton, plate, fără evoluție, fără emoție (mă rog, alta decât cea primară, stabilită din primele rânduri), au pasaje cu infodump care nu sunt coerente (par că vor să dea cât mai multe detalii și își pierd șirul logic), au goluri mai mici sau mai mari de logică, sunt pline de deus-ex machina, documentarea este aproape nulă și, cel mai trist, nimic memorabil. Eu am scris recenzia asta după ce mi-am notat cu pagină și paragraf vreo 30 de pagini de agendă…

Zia Tyvis parcă aș mai încerca și cu altă ocazie; nu că aș încerca, o să încerc… Restul… doar dacă văd recenzii de la niște oameni în care am încredere și văd apărute cărțile la edituri zdravene, unde știu că se face editare și aud că-s foarte bune. Aura și Sandra o să spun pas… definitiv și absolut. La Sandra poate, doar poate, dacă ajunge să fie premiată la nivel mare, dar și atunci mă îndoiesc. Aura… never evah… nici dacă ia un premiu Nobel pentru literatură… NICIODATĂ!!!…

Sper că am fost suficient de explicit în ceea ce privește notarea cu o stea pe goodreads. Totuși… singura situație în care ai da 5 stele e dacă știi pe cineva dintre cei care au scris și dai 5 stele, doar așa că te-a rugat și nu ai citit. Da, cartea vorbește de la sine și cred că am reușit să explic ce nu mi-a plăcut de la un cap la altul. Închei discuția, că nu are rost…

Parte din Blogosfera SF&F. Celelalte păreri le găsiți pe:

Assassin CG

Cu mintea la… SF

Iulia Albota

Jurnalul unei cititoare

 

P.S.: cu această recenzie o să mă retrag din activitatea de pe blog și pagină până prin decembrie anul ăsta, după ce termin cu examenul de rezidențiat. Poate, doar poate, vreo recomandare de lectură dacă dau ce vreo carte bună. Altfel, să ne-auzim numai de bine! V-am pupat!

Cius!

 

 

*eu nu am nimic cu ei, dar, aparent, ei au ceva cu mine. Nu de alta, dar mi-am mai luat un block așa, ca să fie, fără motiv, înainte ca respectiva să citească părerea mea.

28 de comentarii la „Povestiri SF – Blogosfera SF&F

 1. Pingback: Blogosfera SF&F: Povestiri SF (Berg) | Assassin CG

 2. Pingback: Povestiri SF | Cu mintea la... SF

 3. Ma bucur ca se poate lasa comment pe acest articol (nu este o recenzie imi pare foarte rau, este doar o prezentare a ceea ce nu ai inteles, citind)
  Unde te minunai tu ca nu stii cu cine vorbeste personajul, pai daca iti puneai putin mintea la contributie si ieseai din cutie, ti-ai fi dat seama ca ti se adreseaza TIE CITITORULUI/CITITORILOR, dar hei! E dificil, stiu. (sau trebuia sa trag o liniuta si sa scriu „vezi ca acum vorbesti cu tine, cel care citesti, ok?”)
  Cand scanezi un perimetru, pentru ce te-ai scana si pe tine? Sa fii sigur ca existi? Eu cred ca stiau ca exista.
  Ne reamintim ca vorbim de o POVESTIRE? Da, o povestire care nu iti poate da TOATE detaliile pe care le vrei tu ca sa iti dea mura in gura si sa intelegi si tu ce se intampla de fapt, pentru ca este prea dificil sa deduci.
  MONEDA este FICTIVA!!! Poate avea absolut orice valoare am eu chef, pentru ca este inventata.
  Avand in vedere ca au parasit lumea „reala” BAZA (ca numa de baza stii, pentru tine nu exista sedii, dar e ok) si au intrat intr-o lume VIRTUALA (nu, nu trebuie specificat, ca asta e scopul textului sa te faca sa gandesti, nu sa stai ca o mumie) unde TOTUL e posibil, DA, chiar si ceata cu ninsoare, chiar si o eruptie vulcanica in mijlocul unui ghetar (daca vrei exemple extreme), era poate LOGIC ca desi in lumea reala era noapte, intrand in lumea virtuala era zi si s-a inserat.
  Treaba cu ratiile de mancare… hmm poate ca asa se traieste in lumea inventata de mine? WOW (mindblowing!)
  Voiai sa stii mai multe despre solstitii? Well, o sa ma gandesc sa transform povestea intr-un roman ca sa iti scriu istoria lumii create de mine (Nu, nu am sa o fac)
  Ti se pare cliseu ca personajul se duce sa vada ce se aude? Well, putea sa nu se duca si sa ramana acolo si sa se incheie povestea. Nu stiu daca ai inteles ca nu ii pasa de tipa care a incercat sa il omoare (ah si sa nu uitam ca DA, are mai multa forta decat ea incat sa se poata elibera de un rahat de ata metalica, dar nah probabil esti obisnuit cu fatalii de prin seriile alea Young-Adult)
  Nu mai stau sa iti explic si repet ca unde au intrat ei era ceva creat de creaturile alea MARI care culmea, sunt descrise ca „ridicandu-se deasupra padurii”, dar na, trebuie sa fim atenti la detalii cand citim.
  Concluzie: Ai zis multe, dar prost. De fapt, ai lasat sa se vada ca nu ai inteles ce ai citit si asta a dus la o frustrare interioara, rezultand in ceea ce ai punctat mai sus.
  Noroc ca exista si oameni care isi pun mintea la contributie si stiu sa faca diferenta dintre un short SF si un ROMAN SF.

  Apreciază

 4. Sunt de acord cu tine in mare – mai putin ref la ultima poveste. Da, nici eu nu am inteles mai nimic din ea (ceva cu 3 stele dintre care 1 a explodat si a mai luat una cu ea…ceva), dar totusi, are ceva foarte foarte ok. Pare un fragment din mintea cuiva si iti da acel „feeling” ca esti personajul. Parca ii simti oboseala, auzi „zumzetul” din spatiu, vezi distanta, simti frigul pe piele, simti hotararea tipei. E singura povestire care chiar m-a transportat in personaj si m-a facut sa simt ceva. Pana la urma si mie Solis mi s-a parut cea mai ok poveste, dar si ultima era acolo ca si optiune 🙂

  Apreciază

 5. Ps: nu ma injura, i’m not trolling, e pe bune intrebarea – care e problema cu embrionul si min 32 de saptamani? Din cate am priceput eu le dadea ceva sa creasca/sa se dezvolte mai repede sarcina, in 3 luni in loc de 9, nu? Sau…?

  Apreciază

  • nu înjur pe nimeni 😀 Nu era vorba doar de detaliul că ba le dă ceva să crească mai repede, ba nu le dă. Era vorba că, biologic, nu se poate forma un făt viabil la mai puțin de 32 de săptămâni. Așa e făcut omul. Ar trebui să explic 2 ani de embriologie ca să fiu cât se poate de clar, dar, ca să o luăm altfel: inima e primul organ funcțional și începe să pseudo-funcționeze (nu merge per se, abia dacă face ceva) prin ziua 21-22 de sarcină. În ziua 35 ajunge să arate ca o inimă, dar îi mai trebuie vreo 2 luni să ajungă unde trebuie și să arate a inimă și apoi încă vreo 2 ca să și funcționeze bine. Plămânii, alt exemplu, se formează concret și aproape complet prin săptămâna 24 de sarcină, adică luna a VI-a, și abia prin săptămâna 32 se formează surfactantul, adică acea substanță care permite plămânilor să nu se închidă complet sub presiune atmosferică, deci, abia de atunci un făt poate teoretic să supraviețuiască în afara organismului mamei. Chiar și atunci cu șanse mici. Dacă mama are probleme și se pune problema unei cezariene de urgență aproape de săpt 32, se dau înainte la greu niște medicamente care să grăbească formarea de surfactant ca să aibă fătul șanse mai mari. Așa e făcut omul și asta nu prea ai cum s-o schimbi. Hai să zicem că induci diviziune celulară mai rapidă să crească mai repede și îi dai ceva care să-l facă să se dezvolte mai repede (organe adică), riști mult cu mutații și nu prea ai cum să scazi cu mai mult de o lună sarcina fără să riști să obții un ceva care nu e om.

   Și încă o chestie, embriologia e foarte, dar foarte complexă, nu de studiat, ci ca proces în sine. Se întâmplă atât de multe lucruri încât cea mai mică perturbare poate strica tot, în domino.

   Ar mai fi de zis că embriogeneza urmează filogeneza, adică în dezvoltarea intrauterină, omul apare ca celulă, apoi grămadă de celule din care se formează fătul și placenta, apoi ca pește, apoi ca amfibie, apoi ca mamifer, apoi ca hominid și abia apoi ca om. Sunt pași care nu pot fi săriți, oricât am vrea noi. 😀

   Sper că e suficient de clar 😀

   Apreciază

 6. Pingback: Diverse: cum citesc și argumentare. | Catharsis Writing

 7. ţi-ai pierdut o grămadă de timp, dom’ doctor. nu citind mizeria cu pricina, ci scriind despre ea. şi nu doar recenzia (care se putea rezuma foarte simplu la „această broşură e un căcat. pute de trăzneşte. de evitat.”), ci mai ales explicaţia ei pentru tuta de autoare care te-a luat la rost. jegurile de genul ăsta (şi cu asta mă refer şi la broşură, şi la autoarea cea indignată) trebuie doar semnalizate, ca să ştie alţii să le evite.

  Apreciază

 8. Hello!
  Am ajuns din întâmplare pe acest articol. Nu te știu, nu îți știam blogul.
  Aceasta nu este o recenzie. Este feedback pe texte, un feedback pe care orice autor ar trebui să-l primească de la redactor înainte de BT. Unele texte, în general, trec prin multe rescrieri până la forma finală, iar un ochi format poate spune ce e aiurea în el. Ai un ochi bun. Eu am primit asemenea feedback la un curs de creative writing, curs plătit. Dacă unii se supără că primesc asemenea critici, să știe că alții plătesc pentru a le primi, pentru a învăța ceva. Felicitări pentru răbdare.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s